Министерството на здравеопазването още не е готово с новите медицински стандарти

...
Министерството на здравеопазването още не е готово с новите медицински стандарти
Коментари Харесай

Бави се ключов инструмент за медицински промени

Министерството на опазването на здравето още не е готово с новите медицински стандарти за всички специалности, от които се очакваше да са инструмент за най-малко минимално ограничаване на раздутата болнична мрежа. Според законови промени от м.г. след приемането на нови стандарти лечебните заведения - към 14 000 лекарски практики, медицински центрове и лечебни заведения, ще имат време до края на 2019 година да приведат активността си в сходство с тях. Новата организация " Медицински контрол " ще ревизира по график дали те дават отговор на условията, при противоречие ще издава наставления, а в случай че те не са спазени - ще лишава лицензи на цели лечебни заведения или за обособени действия. 

Това значи, че с цел да имат лечебните заведения цялостния период, с цел да отговорят на стандартите, Министерство на здравеопазването трябваше да ги разгласява до 1 юли този година. Това обаче не е реалност - " планът на Наредба за одобряване на медицинските стандарти е в развой на правене и след завършването ѝ ще бъде оповестена за публични съвещания. В края на м. юли ще бъдат качени на уеб страницата на Министерство на здравеопазването за разискване медицинските стандарти по специалности, които са обвързани с дейностите, които НЗОК заплаща ", обясниха от здравното министерство.

До момента са направени работни разновидности на 42 медицински стандарта и на 9 стандарта по дентална медицина, по 46 от тях са предоставени мнения, въз основа на които се постановат корекции, вече коригирани са 20 плана на медицински стандарти. Все още се работи по правене на планове на медицински стандарти по 10 специалности.

" Срокът, заложен в закона, е до 6 месеца, което дава опция и за по-кратки периоди. Следва да се има поради, че смяната в нормативната уредба е и в това, че всички стандарти ще бъдат одобрени с една разпоредба, а не както до момента - с обособена разпоредба за всеки стандарт. В този смисъл задачата на създаването на нови стандарти е по-скоро да се уточняват избрани текстове с оглед обстоятелството, че със стандартите се регламентират трайно одобрени и общоприети условия, подбудени и стимулирани с здравна целенасоченост. Също по този начин се цели и да се актуализират някои положения с оглед новостите в медицината, без да се вършат огромни промени в условията за осъществяване на активността ", изясняват още от Министерство на здравеопазването. Това евентуално значи, че прелицензирането на лечебните заведения ще е по-скоро официално.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР